9 Ağustos 2015 Pazar

DENİZ ATLARI HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ


1) Deniz atı ve yılan iğnesi türleri erkek hamileliğinin görüldüğü tek türler olarak bilinmektedir. Erkek deniz atında kuluçka kesesi bulunmaktadır. Çiftleşen çift kuyruklarını birbirlerine sararlar ve dişi uzun bir tüp olan ovipositoru erkeğin kesesine getirir. Yumurta tüpten yukarıya erkeğin  kesesine ilerler ve burada erkek daha sonra yumurtaları döller. Embriyolar on gün ile altı hafta arasında gelişirler, bu süre türe ve su koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Erkek doğum yaparken, tüm bebek deniz atları çıkana kadar boşaltır. 








2) Deniz atları başlarını iki yana doğru hareket ettiremez. Fakat bu onlar için görme problemi oluşturmaz. Çünkü deniz atlarının gözleri birbirinden bağımsız,her yöne serbestçe hareket edebilecek ve dönerek her tarafı rahatlıkla görebilecek şekilde yaratılmışlardır. 




3) Deniz atları geleneksel Çin şifalı bitki biliminde kullanılmakta olup, her yıl 20 milyon deniz atı bu amaçla avlanıp satılmaktadır. Ancak deniz atı neslinin varlığı son yıllarda aşırı avlanmalar sebebi ile tehlikeye girmiştir. Bu nedenle deniz atının uluslararası ihracatı ve ithalatı 15 Mayıs 2004'ten beri CITES tarafından kontrol edilmektedir. 


4) Deniz atları dünyanın en sadık hayvanları arasında yerini almaktadır. Tek eşli olan bu canlılar etrafta dolaşırlarken birbirlerinin kuyruklarına dolanırlar. Eşleri öldükten kısa bir süre sonra kuytu bir köşeye çekilir, kendilerini yalnızlığa terk eder ve sessizce ölürler.


Denizatları tek eşli canlılardır ve etrafta dolaşırlarken birbirlerinin kuyruklarına dolanırlar