8 Mart 2015 Pazar

Kadın Sünneti ve bir Çöl Çiçeği ( Başarılı model Warıs Dırıe nin etkileyici hikayesi )




Üç yaşında bir kız çocuğuyken anneniz bir sabah apar topar sizi uyandırıp evden çok uzakta kimsenin olmadığı bir araziye götürüyor.Orada sizi bekleyen yaşlı bir kadın ile  anneniz konuşuyor ve sonra  yanınıza yaklaşıyorlar.Anneniz sizi yere yatırıyor ve yaşlı kadın bohçasından paslı bir jilet çıkarıyor.Anneniz bacaklarınızı açıyor ve sünnetçi kadın klitorisinizi kesip sadece idrarınızı yapabileceğiniz bir şekilde bir açıklık bırakarak vajinanızı boydan boya hasır bir iple dikiyor.Şanslıysanız hayatta kalıyorsunuz şanssızsanız enfeksiyon ve kan kaybından ölüyorsunuz.



Afrikada ve bazı Ortadoğu ülkelerinde her yıl 3 ila 12 yaşları arasında milyonlarca kız çocuğu bu vahşete maruz kalıyor.Afrika ülkelerinde geçerli olan bu ritüel kızlıktan kadınlığa geçmenin ve gerçek bir kadın olmanın değişmez şartı.

Sünnetli kadınlar hayatları boyunca regl dönemlerinde ve cinsel ilişki sırasıda dayanılmaz ağrı çekiyor.
Sünnetsiz kadınlar ise soyadlarına ve kabilelerine ihanet etmiş sayılıyor dolayısıyla aileleri tarafından reddediliyor.
Her gün 8 bin kız çocuğu sünnet ediliyor !!


Waris Drie o kızlardan sadece  biri..Somalili Waris 4 yaşında sünnet edildi ; fakat küçük kız kardeşi onun kadar şanslı değildi.12 yaşında babası tarafından 3 deve karşılında 65 yaşında bir adamla evlendirilmek istenince annesinin yardımıyla evden kaçtı.

Günlerce çöllerde yürüdü ve Somali nin baş kenti Mogadişu ya ulaştı.Mogadişu daki akrabaları sayesinde İngiltere de Somali Büyükelçiliğinde temizlikçi olarak çalışmaya başladı.İngiltere de çok ünlü bir fotoğrafçı sayesinde keşfedilen Waris başarılı bir top model oldu.




Bir gün gazeteye verdiği bir röportajda başına gelenleri anlattı.Basında çok büyük yankı uyandıran röportaj sayesinde herkesin Warris in ve milyonlarca Afrikalı kadının maruz kaldığı bu vahşetten haberi oldu.Daha sonra Waris kadın sünnetine karşı verdiği mücadeleye odaklanmak istediğini açıklayarak modelliği bıraktı.


1997 Yılında BM tarafından Kadın Sünneti Özel Elçisi olarak seçildi.2002 yılında Desert Flower Foundatıon ( Çöl Çiçeği Vakfı) kurdu.

Warıs Dırıe nin aynı zamanda kendi yaşam öyküsünü anlattığı 3 kitabı ve bir de Çöl Çiçeği adlı kitabından uyarlanmış aynı adı taşıyan bir filmi var.




İngiltere ye kaçtıktan sonra dünyanın en iyi modellerinden biri olan ünlü manken Warrıs Dırıe 
ülkesine geri döneceğini açıkladı.90 lı yılların ünlü mankenlerinden  Dırıe Sunday Tımes Gazetesinde verdiği röportajda , Tanzanya ya dönüp Afrikalı kızların sünnet edilmesine karşı çalışacağını belirtti . Klimanjaro Dağı yakınında kendi çiftliğimin ve evimin olmasını hayal ediyorum diyen Warrıs Dırıe Kız çocuklarının sünnetini önlemeye yönelik çalışmalarına hala devam ediyor.




Çöl Çiçeği Filminden etkileyici bir sahne 

BEN KÜÇÜKKEN KADIN OLMAK İSTEMİYORDUM .
GELİN KADIN OLMANIN ANLAMINI DEĞİŞTİRELİM 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder