22 Mart 2015 Pazar

The Beatles


The Beatles İngiltere'nin Liverpool kentinde kurulmuş müzik grubudur.The Beatles hem sanatsal hem de tarihi başarılarıyla büyük bir üne kavuşmuştur.Grup birçok satış rekoru kırmış 50'den fazla şarkısıyla liste başarısı göstermiştir.ABD' de büyük başarıya ulaşmış ilk İngiliz gruptur.


Grubun ilk albümü " Please Please Me "Mart 1963'de piyasaya çıktı.İngiltere'nin 4 önemli müzik listesinde bir numara oldu.

İkinci albümleri " With The Beatles "ı çıkardılar .21 hafta boyunca zirvede kalan albüm 40 hafta boyunca listeden silinmedi.


1964' te grup üyeleri kendilerini canlandırdıkları "A Hard Day's Night "  komedi filminde rol aldı.



Beatles ' ın ikinci filmi "Help " temmuzda çıktı.
Filmle aynı adı taşıyan albümde yer alan "Yesterday" parçası bugün hala popüler.





Amerikan Dergisi Datebook ' un şu tartışmalı sözlerini yayınladı.
" Biz artık İsa'dan daha popüleriz .Hangisi daha önce yok olur , rock 'n' roll mu Hristiyanlık mı bilmem.İsa iyiydi de havarileri aptal ve sıradandı."

Bu sözler ABD ' de başlayıp diğer ülkelere de yayılan protestolara sebep odu.



Beatles karşıtı gösteriler düzenlendi.Radyoda müzikleri yasaklandı , albümleri yakıldı.




Grup Ağustos! ta Revolver 'i yayınladı.Son ticari konserlerini San Francisco'da verdiler.
Dört yıl içinde dünya çapında verdikleri konser sayısı : 1400


Animasyon "Yellow Submarine " filminde çizgi kahramanlar olarak yer aldılar.Haziran 1968 ' de yayınlanan bu filmin müziği , mizahı ve yenilikçi görsel tarzı eleştirmenlerin takdirini topladı.



"Abbey Road " , Beatles'ın 11. stüdyo albümü oldu.Üç ayda 4 Milyon adet sattı.


20 Eylül ' de Lennon gruptan ayrılma kararını diğer üyelere bildirdi ama kamuoyuna açıklamama kararını kabul etti.
20 Ağustos 1969'da grubun 4 üyesi son kez birlikte stüdyoya girerek  " I Want You ( She is so heavy ) "parçası üzerinde çalıştı.



8 Mayıs 1970' te son sütüdyo albümü " Let It Be " yayınlandı.Bundan kısa süre önce grup dağılma kararını duyurdu.Aynı ay piyasaya çıkan "Let It Be " belgeseli , aynı yıl en iyi orijinal film müziği dalında Oscar kazandı.


1970 ' te Grup Üyelerini birbirine bağlayan sözleşmenin feshi için mahkemeye başvurdular . Uzun süren davalar 1975 ' son buldu.


Grup üyelerinden John Lennon 8 Aralık 1980 ' de Mark David Chapman tarafından vuruldu.Mark' ın akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen büyük bir Beatles hayranı olduğu iddia ediliyor.


George Harrison 2001 yılında akciğer kanserinden öldü.


Pete Best , Beatles ' ın orjinal üyelerinden biridir.Grubun belli bir süre davulcuğunu yapmıştır.Şu anda 74 yaşında.


1962' den sonra Beatles ile çalmaya başladı.Şuan 74 yaşında .Beatles dağıldıktan sonra solo çalışmalarına başladı.Ayrıca bazı filmlerde rol aldı.


Paul Mc.Cartney ve Lennon müzik tarihinin en başarılı ve en etkili söz yazarı partneri olmuşlar , rock 'n' roll tarihinin en önemli hitlerini bestelemişlerdir.Gelmiş geçmiş en iyi şarkı seçilen "Yesterday " Mc.Cartney ' nin eseridir.60 altın plağa sahip en başarılı müzisyen ve 100 milyon teklik satışı ile Guinness Rekorlar kitabına girmiştir.Şu anda 72 yaşında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder