16 Mayıs 2015 Cumartesi

Frenoloji Bilimi ( İnsan Kafasının şeklinden kişilik , Karakter belirleme )

Dosya:Phrenology1.jpg


Frenoloji kişinin kafasının şeklinden onun kişiliğini , karakterini ve suça yatkınlığını belirleme iddiasında olan bir teoridir.


1800' lerde Alman Doktor Franz Joseph Gall tarafından geliştirilmiştir.

9 Mart 1758 yılında Almanya' da doğdu.Okul yıllarından itibaren Gall arkadaşlarının yüz yapısı ile kişilikleri arasında bağlantı kurmaya çalıştı.Örneğin iri gözlü öğrencilerin daha iyi sözel hafızaya sahip olduğunu tespit etti.Gall' a göre bu hafıza türü , kafanın göz bölgesinin arkasına yerleşen kısmıyla ilintilidir.

Gall yaptığı çalışmalarla eşya , yer , isim , gramer gibi hafıza türlerinin , dürüstlük , cesaret , ebeveynlere karşı olan sevgi hissinin , nesli devam ettirme güdüsünün alanlarını tespit etmiş ve öğrencileriyle birlikte kapsamlı bir harita çıkarmıştır.

Bu haritadaki alanlar ne kadar fazla yer kaplıyorsa ilgili alandaki özelliğin daha çok geliştiğini öne sürer.

Daha sonraları beynin bu bölümlerinin kafatasına da yansıyacağını düşünerek kafatasının da haritasını çıkarmıştır.

Bilim olarak yayıldığı dönemde politika ve din çevrelerinden büyük tepki görmüş , sonunda hükümet  frenoloji ile ilgili görüşlerini yaymasını  yasaklamıştır.Bu yüzden Jean Gaspard Spurzheim ile Berlin'e gitmiş çalışmalarını orada sürdürmüştür. Sonra da Paris'e giden Gall 10 yıl içinde tamamladığı çalışmaları birleştirerek 5 ciltlik temel eserini yazar.

Gall' ın Haritası 





1 yorum:

  1. Bunun bir sözde bilim olduğunun ve günümüzde hiçbir geçerliliği olmadığının farkındasındır umarım
    Not:yazıyı okurken günümüzde bir geçerliliği olmadığını yazmamışsın(ya da en azından ben öyle gördüm) bu yüzden bu yorumu yaptım eğer yazdıysan ben görmemişim pardon

    YanıtlaSil