10 Mayıs 2015 Pazar

Yüzümüzde Yaşayan Kurtçuklar


Dergi okurken gördüm ve inanmak istemedim ama evet yüzümüzde yaşayan bizim görmediğimiz mikroorganizmalar var.Bağırsaklarımızdaki kurtları da hatırlayınca aslında insan vücudunun koca bir ekosistemi içinde barındırdığını söyleyebiliriz.

8 bacaklı bu mikroskobik canlıların en yakın akrabaları ise örümcekler ve keneler. Bütün ömürlerini yüzümüzde geçirirler ve orada ölürler.Çoğunlukla zararsızdırlar.

Yüzümüzde yaşayan 2 tür kurtçuk var : Demodex Folliculorum ve Demodex Brevis.
Birincisi gözeneklerimizde ve kıl köklerinde ikincisi ise derinin alt tabakalarındaki yağ bezelerinde yaşar.Vücudumuzun diğer bölgelerine göre yüzümüzde daha fazla gözenek ve yağ bezesi vardır.Yüzümüzü yurt edinmelerinin nedenlerinden birinin bu olabileceği düşünülüyor.


Uzmanlar her yüzde yüzlerce adet bu kurtçuklardan bulunduğuna inanıyor.Fakat neyle beslendikleri henüz bilinmiyor.Bazıları ölü deriyle bazıları yüzdeki bakterilerle beslendiğini öne sürüyor.Gece gözeneklerden çıkarak çiftleşip tekrar geri döndükleri düşünülüyor.


Bu canlıların anüsü olmadığı için artık maddeleri vücudunda tuttukları ölümüyle birlikte yüzde çözündükleri sanılıyor.

Bilinen ve görülen bir zararları olmamakla birlikte rozase adı verilen ve sızılı kırmızı yanaklara neden olan cilt hastalığına sahip insanlarda 10 - 20 kat daha fazla sayıda bu türden kurtçuklara rastlanmış.Ancak bu durum rozase hastalığına bu kurtçukların neden olduğu anlamına gelmiyor.

Bu kurtçukların parazit olmadığı , insanda herhangi bir zarara yol açmadığına inanılıyor.Hatta ciltteki ölü deriyi ve bakterileri temizleme gibi yararları da olabilir.

Peki yüzünüzü bu canlılardan temizlemek istiyorsanız onlardan kurtulabilir misiniz?
Bu kurtçukları temizleyen tedaviler olmakla birlikte bunların sonsuza dek koruyucu özellikleri bulunmuyor.6 hafta sonra tekrar ortaya çıkabiliyorlar bunun sebebi ise insanlarla ve yatakla kontak halinde olmak.

Uzmanlar insanların  bu kurtçukları 20 bin yıldır taşıdığına , kurt ve köpeklerden insanlara geçmiş olabileceğine inanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder