1 Mayıs 2015 Cuma

~TARİHTE BUGÜN~



İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan birlik , dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür.Dünya çapında pek çok ülkede resmi tatil olarak kabul edilmektedir.
Türkiye ' de ilk 1 Mayıs 1923'de kutlanmıştır.
22 Nisan 1999 'dan beri 1 Mayıs resmi tatildir.


İlk Kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri , günde 8 saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat , haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı , günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar.
Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı.
Kentagi'de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi birlikte yürüdü.
Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen diğer günlerde de hararetli bir şekilde devam etti ve 4 Mayıs ' da Haymarket olayı gerçekleşti.

3 Mayıs ' ta yapılan gösteride 4 işçi hayatını kaybetti.Bunu protesto etmek için 4 Mayıs'da Haymarket Meydanı'nda miting düzenlendi.Miting tam dağılırken  kürsünün önüne , nereden geldiği belli olmayan bir bomba atıldı.Hemen polisin önünde patlayan bomba nedeniyle 7 polis öldü , 69 polis yaralandı.Birçok işçi de tutuklandı.

14 Temmuz - 21 Temmuz 1889 ' da toplanan 2. Enternasyonel ' de Fransız bir işçinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada " Birlik , mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü  birçok ülkede resmen kabul edildi.

(1970 yılı - Britanya işçi bayramı kutlamaları )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder