4 Mayıs 2015 Pazartesi

~TARİHTE BUGÜN~



4 Mayıs 1494 tarihinde İtalyan denizci ve kaşif Kristof Kolomb, Jamaika'ya ulaştı ve adayı "gözlerin gördüğü en güzel ada" olarak tarif etti. Adaya Santiago adını verdi ancak adanın yerlilerce kullanılan adı Xaymaca (Jamaika) şeklinde kullanılmaya devam etti. Adaya yerleşen İspanyol sömürgeciler yerli Taino halkının tamamına yakınını yok etti. Adalar 1655 yılında İngiliz işgaline uğradı. İspanyolların bir kısmı kaçtı,geri kalanı da İngilizler tarafından uzaklaştırıldı. İngiliz sömürgeciler oldukça az sayıdaydı fakat şeker üretiminde çalıştırmak üzere çok sayıda Afrika kökenli köle getirdiler. Günümüzde de Jamaika halkının büyük çoğunluğu Afrika kökenlidir. Jamaika 1962 yılında Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı ancak İngiliz Milletler Cemiyetinin üyesi olarak kaldı.


JAMAİKA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

1) Para birimi Jamaika dolarıdır. 53 Jamaika Doları= 1 Türk Lirası 
2) T.C. pasaportu taşıyan turistler için vize uygulaması yok. 
3) Jamaikalıların çoğu deniz kenarında yaşıyor olsa da çok azı yüzme bilir. 
4) James Bond kitaplarının yazarı Ian Fleming, hayatının büyük bir bölümünü Jamaika'da geçirdi. 
5) Kişi başı yıllık ortalama gelirde yaklaşık 9.100 Amerikan doları ile 119. sırada. (Türkiye 15.000 dolarla 87. sırada,ABD 49.800 dolarla 12. sırada)
6) 2005 yılı verilerine göre, kişi başına düşen cinayet oranlarında Jamaika tüm dünyada ilk sıradaydı. 
7) Jamaika'da 90'lı yıllara kadar telif hakkı kavramı yoktu. Bugün birer "efsane" olarak algıladığımız pek çok müzisyen yoksulluk içinde yaşadı ve çoğu bu yoksullukla beraber gelen şiddet ortamında genç yaşta hayatını kaybetti.( Matthew McAnuff bu isimlerden biri)
8) LGBT (lezbiyen,gay,biseksüel,transgender) bireylerin en çok ayrımcılığa uğradığı ülkelerden biridir.
9) 1950'lerden 2000'lere kadar adada üretilmiş plak/CD sayısı tahmini 100.000 dir. Bu her 1.000 kişi başına yılda bir plak/CD ediyor!
10) Jamaika'nın dünya kültürüne en büyük katkılarından biri Rastafaryan dini/hayat görüşüdür. Ancak günümüzde adanın %5'i bu inanca sahiptir. Adanın büyük bir bölümü Protestandır. 
11) İMF ve Dünya Bankası'nın dikte ettiği neoliberal ekonomik politikalar sonucunda Jamaika'da artan fakirlik ve eşitsizliği anlatan birçok ödül almış müthiş bir belgesel: Life and Debt (2001)
12) Daha çok atletizm başarılarını duysak da Jamaika 1988 yılında kış olimpiyatlarına katılan ilk tropik ülke olarak tarihe geçti. 
13) Efsane şarkıcı Bob Marley ( Robert Nesta Marley) de 1945 yılında Jamaika'da doğmuştur. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder