12 Mart 2015 Perşembe

KONUŞAN ORANGUTAN CHANTEK!


Tennessee Üniversitesi 1978 yılında antropolog Dr. Lyn Miles'ın öncülüğünü yaptığı bir proje gerçekleştirdi. Bu projede 9 aylık bir orangutanı insan ebeveynlerle büyütüldüğünde neler olacağını görmeyi amaçlıyorlardı.


Daha sonrasında Chantek adını verdikleri orangutana kampüsün içinde bir karavanda bakmaya başladılar. Ona insan gibi yaşamayı ve işaret dilini öğrettiler. 150'nin üzerinde işaret öğrenen Chantek daha sonrasında öğrendiği kelimeleri birleştirerek yeni kelimeler üretmeye başladı. Ketçaba DİŞMACUNU-DOMATES diyordu.Bu ona öğretilmemiş,ifade etmek için kendi geliştirdiği kelimelerdi.

Chantek alet kullanmayı da öğrendi. Demir makasıyla kafesinin tellerini kesip dolaşmaya çıkıyordu. Ona paranın değeri de öğretildi. Bir şey satın aldığında parası olması gerektiğini biliyordu. Parası yoksa ona yapması için iş verilmesini talep ediyor ve bu şekilde para kazanıp istediğini almayı başarıyordu.

1986 yılında Chantek'in kampüste bir kıza saldırdığı okul yönetimi tarafından doğrulandı. Bu nedenle proje durdurulup Chantek geldiği yere geri yollandı. 6 sene burada karantinada kaldı. Sonrasında başka orangutanların bulunduğu Atlanta Hayvanat Bahçesine yollandı. Fakat Chantek uzun bir süre uyum sağlayamadı ve bakıcısı olan Dr. Lyn'i çok özledi. Uzun bir süre bunalımda olan Chantek zaman içinde çok kilo aldı. Daha sonraları hayvanat bahçesinde yaşamaya alışmış olsa bile kendisini asla bir orangutan gibi görmedi. Kendisini insan olarak gören Chantek'e sorulduğunda diğer orangutanlar için "turuncu köpekler" ifadesini kullandı. Chantek şuan yetişkin bir orangutan olarak Atlanta Hayvanat Bahçesinde kalıyor ve bakıcısı tarafından düzenli olarak ziyaret ediliyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder