9 Nisan 2015 Perşembe

Çikolatanın Hikayesi



Milattan önce Olmekler'den oluşan bir grup Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir.Mayalar , bir hayvanın bu ağaçtan meyve kopardığına tanık olur.Meyveyi onlar da koparırlar ve zamanla meyvenin çekirdeklerini nasıl kullanacaklarını öğrenirler.


M.S. 600 yılında , Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar.
Bir efsaneye göre Aztek Kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu.


Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek çok önemli sayılırdı.Mayalarda sadece Kraliyet Ailesi için uygun görülen bir içecekti.Sıradan insanlar çikolatayı sadece çok özel günlerde içebilirdi.
Aztekler'de ise çikolatayı sadece yöneticiler , rahipler , rütbeli askerler ve bazen onurlandırılan özel tüccarlar bu leziz ve özel içeceğin tadına bakabiliyorlardı.Sıradan insanların çikolata içmesi yasaktı.


İspanyol kaşifler Kristof Kolomb ve Hernan Cortes'in , 16.yüzyılda Orta Amerika ' ya yaptıkları gezide Aztek Kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar.
Kaşifler bu içeceği çok severler ve nasıl hazırlandığını öğrenip vatanlarına çikolatayı götürürler.


Azteklerde çikolata " ekşi , acı içki " demekti. İsterlerse çikolatanın içine biber ve başka baharatlar ekleyerek soğuk olarak içiyorlardı.
İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar.


80 yıl sonra , İngiltere' de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başlandı.Böylece katı çikolata satan " Çikolata Evleri " bütün Avrupa'ya yayıldı.


İşte bayılarak yediğimiz çikolatanın hikayesi...
Sadece soyluların yiyebileceği kadar önem verdikleri çikolatanın içine biber katmaları fazlasıyla ilginç.
 Çikolatayı buldukları için onlara minnettarız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder