25 Nisan 2015 Cumartesi

~TARİHTE BUGÜN~


Tarihte Bugün 1719 yılında Daniel Defoe 'nin ünlü romanı Robinson Crusoe yayımlandı.
Kitap İngiltere'de yaşayan Alman asıllı orta halli bir ailenin en küçük oğlu olan Robinson Crusoe 'un babasının tüm itirazlarına rağmen , dünyayı gezme hayalleri ile çıktığı yolculuğu ve bu sırada yaşadığı olayları anlatır.Bu yolculuklar içinde ıssız bir adada 28 senesini son 3 yılı hariç yalnız geçirir.


Kitap ilk çıktığı 1719 yılında okurun tepkisi çok olumlu oldu.İlk yılında 4 baskı yaptı.Okuyucu kitlesi giderek arttı ve kitap başka dillere çevrilmeye başlandı.

** Tanzimat Dönemi'nde Vakanüvis Lütfi , Robinson Crusoe ' u dilimize çevirmiştir.

Kitaba daha sonra Robinson'un adadan kurtulduktan sonra yaşadığı serüvenleri de anlatan bölümler de eklendi.Fakat bu kısımlar içerdiği diğer milletleri aşağılayıcı ve eleştirel yaklaşımlar sebebiyle evrensel bir ilgi kazanmadı.


Kitabın yazarı Daniel Defoe bu kitabı yazmadan önce tüccar , gazeteci , ekonomist ve ajanmış.Bir zamanlar Osmanlı toprakları olan Romanya'dan İngiltere'ye göçen bir aileye mensup olan ve Osmanlı geleneklerini iyi bilen İngiliz Kültürünü yeren mektuplarını Osmanlı devlet adamlarına bilgi ve öneri amacıyla gönderen Daniel'in Osmanlı ajanı olduğu varsayılıyor...
Aytunç Altındal gibi yazarlar Osmanlı için casusluk yaptığının açık olduğunu söylerler.

Aytunç Bey'in düşüncelerini okumak isteyenler :
http://bit.ly/1Dm8pOi 



Alexander Selkırk adlı İskoç bir denizci 1709 yılında Wooders Rogers tarafından eski adı Isla Mas a Tierra ( yeni adı : Robinson Crusoe adası ) olan adadan kurtarılmasının , kitabın ilham kaynağı olduğunu iddia edenler var.

Alexander Selkırk Robinson Crusoe Adasında 4 yıl yalnız yaşamıştır.

1 yorum:

  1. Teşekkürler Hocam !
    Bilgilendik, çok sağolun, elinize sağlık.

    YanıtlaSil