22 Nisan 2015 Çarşamba

Mum Işığında Yaşayan AMİŞLER


" Amiş " ABD 'nin Pensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde ( ve Kanada da ) yaygın olan tutucu bir hristiyan mezhebidir.

Sayıları 170 bin civarında olduğu tahmin edilir.



Amişlerin inançlarının temelini İncil' de yazılı bulunan Hz.İsa 'nın dini ve ahlaki kuralları sıraladığı vaazıdır.Temel hayat felsefeleri asla savaşmamak olan bu naif insanlar kendilerini alçakgönüllü ve sadık olarak tanımlıyor.


Gerçek Hristiyanlığı Hz. İsa gibi yaşamak olduğuna olan inançları elektrik başta olmak üzere teknolojinin tüm imkanlarını red etmelerinin asıl sebebi.Teknolojinin dünyayı sevmelerine , dünyaya daha çok bağlanmalarına sebep olacağını düşünür bunun sonucunda kendilerinin kötülük yapmaya iteceklerine inanırlar.




Hayatları boyunca paylarına düşen rızıklarının Tanrı tarafından adaletli bir biçimde dağıtıldığına , herkesin hakkı olanı saten alacağına inandıklarından kimsenin malına göz dikmeden huzurlu bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar.


Savaşmayı red ettikleri için kesinlikle askere gitmiyor , dünyevi kaygılar taşıdığından dolayı siyaset ve devlet işleriyle ilgilenmiyorlar.

GÜNLÜK YAŞAMLARI 

AMİŞ KADINLARI 


Amiş Kadınlarının topluluk içinde en önemli görevleri eşlerine hizmet etmek ve çocuklarını iyi yetiştirmektir.
Son derece sade giyinmeyi tercih ederler.Doğal güzelliklerine hiç müdahale etmeyen bu sade kadınlar mücevher takmadıkları gibi makyaj da yazmazlar.En büyük süsleri saçlarına taktıkları çiçektir.Süslenmeyi günah sayan amiş kadınları dünyavi arzularına kapılmamak için günümüz şartlarında zor olan bu tarzı çocukluklarından beri benimsedikleri için kolaylıkla taşırlar.
Boş vakit geçirmenin günah olduğuna inanırlar.Bazen kocalarına tarlada yardım eder ev bütçesine katkı sağlamak için tekstil ürünleri yapıp satışa sunarlar.

AMİŞ ERKEKLERİ 


Son derece çalışkan ve ailesine bağlıdırlar.Tarım ve marangozculuk işlerinde oldukça başarılıdırlar ve ailelerinin geçimlerinden sorumludurlar.
Tıpkı kadınlar gibi son derece sade yaşayan Amiş erkekleri gösterişsiz koyu renk kıyafetler giyerler.
Amişlerde evlilik ve aile oldukça önemlidir.18-20 yaşına gelmiş erkek evlilik çağındadır.Evlilik için ilk şart bir Amiş kızını seçmektir ikinci şart ise her iki ailenin de onayını almaktır.Çiftler ilk evlendikleri yıllarda aileleriyle yaşarlar.Sahip oldukları çocukların sayısı imece usülü toplanan paralarla kendi evlerini inşa ederler.Amişlerde birçok iş cemaatten toplanan paralarla ve elbirliğiyle yapılır.


AMİŞ ÇOCUKLARI

Çocuklar neslin ve inanışın devamı için son derece önemlidir.İyi birer Amiş olarak yetişmeleri için her türlü imkan sağlanır.Teknolojiden uzak kalan çocuklar kendi hayalgüçleriyle sopalardan yaptıkları oyuncaklarla tozun toprağın arasında çocukluklarını eğlenerek geçiriyor gözüküyorlar.


Amişleri modern toplumdan ayıran bir başka özellik ise eğitim konusundaki tutumları.Lise eğitimi almanın dünyevi zevk ve hırslara sürükleyeceğine inanan Amişler sadece 8 yıl eğitimi yeterli görürler.




Eğer amişleri ziyaret etmek isterseniz Amilerin en meşhur ve en kalabalık köyü , Pensilvanya Eyaletinde  bulunan Kitchen Kettle köyüdür.New York'tan yaklaşık 3 saatlik bir araba yolculuğuyla varabilirsiniz.Muhteşem bir yere benziyor...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder